Cultură şi învăţământ

  

CULTURA

 

Comuna Hlmagel  are un numar de 5 camine culturale in localitatile :Halmagel,Luncsoara,Sarbi,Tarnavita si Tohesti iar Halmagelul dispune de o biblioteca comunala in cadrul Scolii Generale .

 

Obiceiuri,practici si traditii

1.Casatoria

Daca in prezent casatoria se rezuma la actul oficial si nunta ,inainte implica multe obiceiuri ale locului asfel petitul se desfasura ca un adevarat ritual .Parinti ii recomandau baiatului cu ce fata sa se casatoreasca si tot ei anuntau familia fetei ca vor sa vina in petit .In ziua stabilita pentru petit parinti baiatului impreuna cu acesta si alte rude mergeau la casa fetei unde erau primiti cu mancare , bautura, si bineinteles cu rudele din parte fetei.Obiceiul era , ca daca baiatului nui placea fata sa nu manance si sa nu bea din ce se va servi la masa , iar daca ii place atunci poate sa manance si sa bea, se dicuta ce ofereau cele 2 famili , pamant, vite, bani ,haine, lenjerie.Dupa ce sa inchiat "targul „ parinti stabileau impreuna cand va avea loc nunta , locul de desfasurare , invitatii nasul sau nasi .Dupa toate acestea baiatul si fata incepeau sa iasa impreuna in sat , la targ ,la biserica,la joc,baiatul incepea sa faca vizite acasa la fata si putea sa o duca pe fata acasa la el.Nunta se facea la casa baiatului , a fetei daca acesta era ginere sau in ambele locuri nunta durand 2-3 zile sau chiar o saptamana .Obiceiul petitului sa perimat lasand loc tinerilor sa-si aleaga viitorul sot sau sotie.

2.Dusul cu cosarca

Acest obicei se mai pastreaza si astazi , el constand in vizitarea unei femei care a nascut de catre nasa, moasa,rude,si vecini.Cosarca este un cos de nuiele in care sunt aduse mancare, hainute,si bani pentru noul nascut.

In prezent se mai pastreaza obiceiul de a se duce dulciuri ,haine si bani ,insa inainte se ducea doar supa , friptura,placinta,"lapte de pasare" , dupa posibilitati un borcan cu miere de albine.Continutul cosarcii depindea de starea materiala a celei pe care o ducea ,gradul de rudenie,si era dusa numai de catre femei.

3.Mersul cu colinda

Un frumos obicei care se mai pastreaza si azi si care consta in mersul de Craciun si de Anul Nou cu colinda a feciorilor cat si a copiilor.Feciori colindau imaginand o piesa despre nasterea lui Isus Hristos , seful lor se numea Irod  si era acela care aduna carnatul, tuica,colaci , bani primiti si care se transportau de catre „iapa".

Colindatori aveau cu ei o formatie de lautari care in casele unde erau primiti , in special in casele cu fete de maritat cantau cantece de joc iar colindatorii jucau fata si alte femei care mai erau in casa.Cu cele adunate de colindatori in seara de Craciun se organiza „conacul „ la care participau toti cei care primisera colindatorii.Copii mergeau si merg in Ajun si ziua de Craciun cu colinda iar apoi cu ‚Plugusorul" la anul nou.

 

EDUCAŢIA

Organizarea si desfasurarea invatamantului general in comuna , initial de 4 clase primare api de 7 , a constituit una din preocuparile principale ale locuitorilor si conducerii comunei Halmagel .

Incepand din 1919 -1920 in Scoala primara din Halmagel se invata in limba romana dupa programe si manuale romanesti.

Din 1920 in toate satele comunei au functionat scoli primare romanesti cu invatatori romani , iar tineri din Halmagel au inceput sa urmeze cursurile unor licee si chiar facultati .

Dupa 1945 a crescut foarte mult numarul absolventilor de liceu si facultati.

La ora actuala functioneaza un numar 3 scoli primare si una gimnaziala.

Scolile primare sunt in Halmagel , Luncsoara si Tarnavita iar scoala gimnaziala este in Halmagel.

Gradinite functioneaza in Halmagel si Luncsoara.

 

 

Religie şi viaţă spirituală

Biserica actuala din Halmagel are hramul Sfiintilor Arhangheli Mihail si Gavril si are o forma de nava construita din piatra cu pereti grosi de 80 cm iar in 1991 a fost acoperita cu tabla noua.Clopotul actual a fost adus din S.U.A pe cheltuiala emigrantilor din Halmagel aflati in Florida in 1922 la initiativa lui Morar Maria.

Biserica de lemn din Luncsoara Sfantul Mucenic Gheorghe este construita pe fundatii de piatra cu pereti de lemn de brad si stejar cu turnul inalt acoperit cu sindrila specific bisericilor din Ardeal si a fost construita in anul 1740 in catunul Craciunesti si afost mutata la marginea satului pe un damb deasupra cimitirului in anul 1835.

Mai exista biserici ortodoxe in satele: Sarbi,Tarnavita,Tohesti unde se mai pastreaza si azi obiceiurile si traditile de odineoara.