Clima

 
Clima

In sectorul cu clima montana ,verile sunt răcoroase cu precipitaţii abundente iar iernile friguroase cu strat de zăpada stabil pe o perioada indelungată .

Radiaţia solara globală prezintă valori care descresc treptat dinspre vest către zona montana din est unde scad sub 110 kcal/cmp an.

Temperatura anului înregistreaza o scădere treptata de la vest la est determinată de creşterea altitudinii reliefului.Medile anuale sunt de 9.6 ºC , medile lunii cele mai calde – Iulie ating 19.4 ºC, iar medile lunii cele mai reci Ianuarie sunt de -2ºC.Precipitaţile atmosferice cresc , ca si nebulozitatea de la vest catre est din cauza creşterii altitudini.

Cantitatile medii anuale totalizeaza 767,5 mm , cantitatile medii lunare cele mai mari cad in ianuarie si totalizeaza 99.4 mm , iar catitatile medii lunare cele mai mici cad in februarie si insumeaza 45.9 mm .Pentru caracterizarea climatica a zonei studiate s-au folosit inregistrarile locale ale statilor meteo Tebea ( interval de observatie 1964-1979 ) precum si statia meteo din Arad (interval 1896-1955).Zona se caracterizeaza printr-un climat temperat cu accente de continentalism moderate , cu veri calde si ierni blande .

Zilele (temp. maxime 0ºC) dispar odata cu sfarsitul luni martie si nu mai apar decat rareori in noiembrie .Numarul lor in timpul anului este de cca. 24 de zile aparitia acestor zile este cauzata de patrunderea si stagnarea aerului artic sau polar continental si pot provoca pagube culturilor cand solul nu este acoperit cu zapada.

Zilele de vara ( temp. maxime 25ºC) apar din aprilie pana in octombrie inclusiv , avand frecventa cea mai mare in iulie si august.

Accidental pot aparea si in martie si in noiembrie ( o data la 10 ani ).

La sol cea mai mare frecventa o au vanturile din sud-est  si cele din sectorul nordic .

O frecventa destul de ridicata o au si vanturile din sectorul vestic ( de peste doua ori mai frecvente  decat cele din sectorul estic ).

In anotimpul rece la sol predomina vantul din nord iar in timpul verii se intensifica circulatia din est si vest .

Vitezele cele mai mari se inregistreaza pe directile vanturilor dominante in anotimpul de primavara si iarna.