Cadrul geografic

Localizarea comunei

Comuna Hălmagel este situată in partea de est a judeţului Arad la o distantă de 132 km de municipiul Arad si 2 km de comuna Hălmagiu.
Teritoriul comunei are o suprafata de 80,5 km2, cu un relief de deal si munte,in vecinătatea munţilor Bihorului (Muntele Găina ).
Localitatea este străbatuta de Valea Hălmagelului (Luncşorii),Valea Hălmagiului (Valea Găinii), si Valea Ocişorului.

În componenţa comunei intra satele:Hălmagel,resedinţă de comună,Luncşoara la o distantă de 7 km , Sîrbi la o distantă de 4 km , Tîrnaviţa la o distanta de 5 km,si Ţoheşti la o distanta de 3 km.
Populaţia se ocupă in mare parte cu creşterea animalelor şi cu pomicultura.
In Hălmagel (zona Vf. Gaina si Vf. Rotundu) există locuri ideale pentru pescuit ,aici se poate prinde păstrav, specie ce domina apele de munte.
De asemenea se pot organiza vânatori, fondul cinegetic fiind deosebit de bogat:
mistreţi,urşi,lupi,căprioare, cerbi,râşi,pisici sălbatice,cocoşi de munte.
"Pietrele Aradului " ,unde in trecut exista o cabană pentru excursionişti este acum un minunat loc de belvedere , pe timp de noapte se poate observa zona pâna aproape de podgoria Aradului.
Pentru vizitatorii ce doresc sa viziteze regiunea ,se pot pune la dipoziţie căruţe ,cai si insoţitori care cunosc zona si pot oferii detalii.

Incepand cu prima Duminică din luna Iunie si pâna in cea mai apropiata Duminică de 20 Iulie -Sf. Ilie se desfăşoară sărbatorile populare denumite "Nedei".
In fiecare sat , Duminica , se organizează asfel de sărbatori , la petreceri fiind invitate rude , prieteni , oficialitaţi.

Ultima serbare câmpeneasca are loc pe Muntele Găina sub denumirea de "Târgul de fete " unde se întâlnesc localnici din mai multe judeţe : Arad, Alba,Hunedoara, Cluj , Bihor .
Târgul de fete de pe Muntele Găina are o tradiţie de sute de ani, aici fiind locul de intâlnire al moţilor ,oameni ai munţilor .Sărbatoarea constituie una din puţinele ocazii de întalnire a tinerilor de pe aceste meleaguri. In trecut , fetele de măritat îşi găseau aici feciorii cu care îşi întemeiau mai apoi familia .